Friese reuzen-regenboogvlag markeert mijlpaal Regenboogvlaggen voor Nederland

Bij de iconische Elfstedenrijder voor de Elfstedenhal op het Fryslânplein is donderdag 7 oktober een Friese 'reuzen'-regenboogvlag, van 20 bij 15 meter, uitgerold vanaf het dak van de ijshal. De initiatiefnemers van Regenboogvlaggen voor Nederland maken dan bekend dat de eerste grote doelstelling en mijlpaal van 1.100 online Regenboogvlaggen (bijna) behaald is. De hoop was dat deze mijlpaal rond Roze Zaterdag in Leeuwarden (16 oktober) zou worden behaald, maar tot grote vreugde en trots van de initiatiefnemers is deze mijlpaal zelfs al voor Coming Out Day (aanstaande maandag) bereikt. Er is gekozen voor 1.100 vlaggen als eerste mijlpaal, als verwijzing naar de Friese elf steden.

Bij de Elfstedenhal is donderdag daarom ook de nieuwe mijlpaal aangekondigd op weg naar Roze Zaterdag, plus het streefaantal voor Paarse Vrijdag op 10 december. Verder worden alle steden en dorpen in Friesland en heel Nederland uitgenodigd om deze kleurrijke en inclusieve beweging te volgen en mee te doen. Ze kunnen daarvoor gratis online een vlag planten op www.regenboogvlaggenvoorfryslan.frl, wat inmiddels ook omgedoopt en uitgebreid is tot www.regenboogvlaggenvoornederland.nl. Het bleek namelijk al snel dat het initiatief, dat in Friesland is begonnen, door heel Nederland wordt gedragen. De Moeders en Vaders van Fryslân zijn blij dat dit initiatief nu al zo’n groot succes is geworden.

Volgens Tineke Admiraal, één van de Moeders en Vaders van Fryslân, is de Regenboogvlag van grote waarde: ,,Iedereen in de regenboogcommunity weet: als ik ergens kom en die vlag wappert daar, dan word ik geaccepteerd om wie ik ben. Daar ben ik welkom. Dat gun ik elke lhbtiq+’er en ook hun familie, vrienden en collega’s. De Regenboogvlag steunt de hele community echt enorm. Dus ik wil iedereen oproepen om mee te doen aan Regenboogvlaggen voor Nederland.”

Werkers van Bouwbedrijf Dijkstra Draisma uit Dokkum en Bolsward, die als bedrijf ook al toegezegd hebben de Regenboogvlag uit te zullen hangen, hebben de initiatiefnemers 'Moeders en Vaders van Fryslan', discriminatiemeldpunt Tûmba en Sipke Jan Bousema aangeboden de megavlag vanaf het dak van de Elfstedenhal uit te rollen.